Wednesday, July 9, 2025

Proiecte de Decolonizare, Combaterea Sclaviei şi înţelegerea Migraţiei

 Apel de proiecte - Migrație, decolonizare, sclavie și societăți europene multiculturale

CERV-2025-CITIZENS-REM-HISTMIGRATION

Data limită de depunere la licitaţie:  01 Octombrie 2025
Cantitatea maximă a proiectului propus: 70 de pagini

Există o acceptare tot mai largă a necesității de a aborda trecutul. Discuțiile despre rasismul structural, inclusiv antigipsismul, implică o examinare a trecutului, prezentului și viitorului țesutului cultural european. Migrația forțată, deplasarea internă și expulzarea sunt experiențe comune multor europeni. Acestea includ deplasarea forțată și persecuția populațiilor rome în timpul și după cel de-al Doilea Război Mondial, precum și consecințele pe termen lung ale acestora.

Mișcările de populație în Europa — de la migrația economică și politică până la expulzări și deportări după cel de-al Doilea Război Mondial, de la fugă din cauza violenței și persecuției până la migrația ulterioară creării Uniunii Europene — au marcat profund istoria europeană a secolului 20. Migrația este un fenomen complex, iar experiențele legate de migrația înspre, dinspre sau în interiorul Europei oferă lecții importante pentru generațiile viitoare.

Proiectele din cadrul acestui apel se pot concentra pe urmatoarele obiective: 

  • Examinarea experiențelor europene comune legate de migrație, asociate unor evenimente istorice precum războaiele, momentele de tranziție, colonizarea și decolonizarea, impacturile economice sau persecuția;

  • Propunerea unei abordări intersectoriale care să includă mai multe grupuri minoritare, inclusiv romii precum și alte grupuri minoritare cu o istorie îndelungată de migrație, pentru a promova o înțelegere mai nuanțată a societăților europene multiculturale.

Colonialismul şi sclavia au lăsat o amprentă în istoria globală. Prejudecățile și stereotipurile pot fi combatute prin recunoașterea rădăcinilor istorice ale rasismului, inclusiv dintr-o perspectivă intersecțională. Decolonizarea, destrămarea imperiilor coloniale, în special în secolul 20, și apariția societăților post-coloniale europene sunt modelate de această experiență și până în prezent. În timp ce pentru mulți colonialismul este considerat un capitol în istorie, consecințele dominației imperialiste, atât în interiorul, cât și în afara Europei, sunt încă resimțite și sunt interconectate cu rasismul și discriminarea structurală. Totuși, aceste dezbateri au lipsit mult prea mult timp și trebuie integrate ferm într-o narațiune europeană. Asigurarea păstrării memoriei este o parte importantă în promovarea incluziunii și înțelegerii.

În urma procesului de decolonizare în relațiile internaționale de la începutul secolului 20, Conferința Mondială a ONU privind Combaterea Rasismului, Discriminării Rasiale și Xenofobiei a stabilit că inegalitățile structurale sunt cauzate de consecințele colonialismului și sclaviei. Pornind de la această observație, în Planul de Acțiune al UE împotriva Rasismului 2020-2025, Comisia a făcut eforturi pentru a comunica necesitatea abordării rădăcinilor istorice ale rasismului.

Descarcă Ghidul



Vezi si
Proiect Împotriva Rasismului Antiţigănist

Vezi si
Apel Deschis - Proiectul European HURT 2025

Vezi si
Proiectele ROVA 


 


No comments:

Post a Comment

Protest Contra Armelor

Protest al Romilor contra Armelor Astăzi, 15 iulie 2025, are loc un protest în fața Ministerului Justiției din București, Str. Apolodor Nr.1...